Mamy zaszczyt zaprezentować logo Przedszkola Gminnego w Nowym Żmigrodzie – Przedszkola Promującego Zdrowie.
Zdrowe jedzenie to zdrowy przedszkolak
Słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, to w wielu przypadkach główne produkty jakimi żywią się dzieci w ciągu dnia.
Gdzie miejsce na witaminy i produkty wysokowartościowe??
Niestety nasze pociechy nie potrafią same określić co jest dla nich dobre i wybierają pożywienie, które w ich mniemaniu jest smaczne. Brak wiedzy w temacie zdrowego żywienia zarówno wśród dzieci jak i dorosłych niesie ze sobą poważne konsekwencje. Jedną z nich jest otyłość, która stała się najgroźniejszą chorobą dzisiejszych czasów.
Prawidłowe żywienie dzieci jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność naszych pociech. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, po które dzieci sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.
Uczmy więc nasze dzieci zdrowych nawyków już w dzieciństwie, aby mogły wprowadzać je także w swojej diecie w wieku dojrzewania i wieku dorosłym.
Zabawa i edukacja na temat zdrowego odżywiania powinna zacząć się w domu, gdyż to rodzice wytyczają dziecku wzorce według jakich ma żyć.
- Najważniejsze jest śniadanie. Nie pozwólmy, aby dziecko było go pozbawione. Musi się ono składać z pełnowartościowych składników, które dadzą dziecku energię na dłuższą część dnia,
- Dzieci wolą jeść produkty już sprawdzone czyli te, które im smakują.
Wielokrotnie tymi wyzwalaczami wielkiego apetytu u dzieci są bardzo
kaloryczne, słodkie i słone przekąski zaliczane do niezdrowych. Trzeba więc czasu, aby zmienić upodobania dziecka.
- Jedzenie dla dzieci bywa nudne. Nie potrafią delektować się jego smakiem jak dorośli. Trzeba je więc urozmaicać poprzez np. zabawy z przygotowywaniem jedzenia i rozmowy na ten temat.
- Dzieci powinny jeść to co inni domownicy, oczywiście pod warunkiem, że
żywimy się zdrowo i regularnie. Nie ma sensu przygotowywać dla dziecka
oddzielnych posiłków.
- Nie zmuszajmy dzieci do jedzenia. Dzieci same potrafią regulować swoje
potrzeby, a wtedy kiedy nie są głodne niestety nie będą jadły nawet usilnie
namawiane. Wtedy efekt może być odwrotny, a dziecko może poczuć się
zniechęcone. Oczywiście zdążają się przypadki niejadków żyjących powietrzem, z którymi trzeba długo i regularnie pracować.
- W diecie dziecka powinny znajdować się produkty z wszystkich grup
pokarmowych, oczywiście z naciskiem na te najzdrowsze czyli zboża, warzywa i owoce, ryby, ziarna i orzechy i zioła oraz nabiał.
- Zwróćmy też uwagę czy na pewno organizm naszego dziecka prawidłowo reaguje na określone grupy produktów spożywczych. Może się okazać, że dziecko jest na niektóre składniki uczulone lub kompletnie nie akceptuje pewnych
produktów, wtedy nie podajmy ich dziecku, a w przypadku alergii
skonsultujmy się z lekarzem.
- Nie walczmy fanatycznie z dzieckiem i nie nakłaniajmy go za wszelką cenę na to czego nie lubi. Pozwólmy mu od czasu do czasu zjeść coś na co ma ochotę.
- Jedzenie jakie przygotowujemy w domu, również dla naszych najmłodszych, powinno być kolorowe.Przyozdabiajmy je śmiesznymi wzorkami np.: ciasteczka wypiekane w domu mogą mieć kształt zwierzątek, kwiatków, gwiazdek. Sałatki
i kanapki przystrojone warzywami z pewnością zaintrygują naszą pociechę
i nakłonią do zjedzenia nawet tych warzyw, które do tej pory dziecko negowało.
- Wspaniałym pomysłem jest zaproszenie dziecka do kuchni, by samo mogło niektóre czynności wykonać i stworzyć swoje własne dania.Nie bójmy się, że zrobi sobie krzywdę. Jeśli zabezpieczymy teren tak, że nie będzie miało dostępu do niebezpiecznych urządzeń takich jak kuchenka czy piekarnik, to możemy być spokojni. Stwórzmy im miejsce do pracy, nie bójmy się o bałagan i nie bądźmy przesadnie pedantyczni.
- Dzieci, które same coś przygotują z wykorzystaniem zdrowych smakołyków, które im zaproponujemy, zjedzą swoje danie ze smakiem. Jest to doskonały
sposób na przemycanie elementów zdrowej kuchni i nauczenie prawidłowych
nawyków żywieniowych.
- Oczywiście zdrowy tryb życia nie opiera się tylko na jedzeniu. Trzeba zadbać
o ruch naszych pociech. Wychodźmy na spacery, organizujmy zabawy ruchowe, zachęcajmy ich do zabawy z rówieśnikami. Ruch to zdrowie zwłaszcza
w połączeniu ze zdrowym posiłkiem
Dieta każdego z nas, a w szczególności dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, powinna być bogata w produkty dostarczające witamin, mikro-
i makroelementów, a także w błonnik, białko, flawonoidy. Istotne jest, aby dieta była bogata w produkty z różnych grup, bo każda z nich dostarcza innych, ważnych dla zdrowia substancji odżywczych.
Drugi istotny element to zrównoważenie diety. Przewaga jakichkolwiek składników, podobnie jak niedobór substancji odżywczych, będzie mieć negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Warto też pamiętać, że to właśnie w dziecięcym okresie kształtujemy prawidłowe nawyki żywieniowe.
Doskonale sprawdza się tutaj zasada
„czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
Osoby, które już w okresie dziecięcym uczone były prawidłowego odżywiania, dużo łatwiej budują prawidłowo zbilansowane menu w wieku dorosłym, dużo rzadziej obserwujemy u takich osób problemy z wagą.
Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia ujętej w Piramidzie Zdrowego Żywienia dla Dzieci na talerzu znaleźć powinno się prawie wszystko, jednak w odpowiednich proporcjach. I tak w prawidłowej diecie dziecka produkty zbożowe powinny być dostarczane minimum pięć razy dziennie, ważne jest też mleko i inne produkty mleczne, mięso, drób, ryby, jaja, a także rośliny strączkowe i np. orzechy. Szczególnie ważną grupę stanowią warzywa i owoce, które powinny być podawane dzieciom również min. pięć razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz jako przekąski. Mówiąc o owocach i warzywach, mamy na myśli wykonane z nich soki, a także produkty mrożone czy np. suszone. Tłuszcze powinny być raczej dodatkiem i pochodzić głównie z ryb oraz roślin.
Koordynator ds. promocji zdrowia
Karolina Kowalska
——————————————————————————————————
PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE – PREZENTACJA (OTWÓRZ)
——————————————————————————————————
„Zdrowie naszym skarbem”
PROMOCJA ZDROWIA W NASZYM PRZEDSZKOLU
Przedszkole promujące zdrowie tworzy warunki i podejmuje działania, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności przedszkola (dzieci, pracowników i rodziców dzieci) oraz podejmowaniu przez członków społeczności przedszkola aktualnie i w przyszłości działań na rzecz zdrowia własnego i innych ludzi oraz tworzenia środowiska sprzyjającego zdrowiu.
Istotą placówki promującej zdrowie jest intensyfikacja tego, czego nauczono w ramach edukacji zdrowotnej poprzez wspieranie działań przedszkola, rodziny, społeczeństwa, w którym żyje dziecko. Nie ma dobrej recepty na osiągniecie natychmiastowej poprawy w zakresie promocji zdrowia. Rozpoczynając wędrówkę ku poprawie wzięliśmy pod uwagę, że każda zmiana wymaga czasu, nie można jej wprowadzić z dnia na dzień, zmiana nie jest sprawą prostą, zmiana powinna być dobrze przygotowana i kierowana, a osobami odpowiedzialnymi za wprowadzenie zmiany w placówce powinni być przede wszystkim nauczyciele, personel obsługowy i rodzice, a korzyści z wprowadzonej zmiany powinny odczuć dzieci. Współcześnie promocja zdrowia odgrywa znaczącą rolę w życiu każdej placówki. Przedszkola przywiązują do niej coraz większą wagę, przez co promocja zdrowia staje się jednym z najważniejszych zadań i priorytetów. Dbając o jakość edukacji w naszej placówce wstąpiliśmy do Programu Promocji Zdrowia w Przedszkolu.
Mamy nadzieję, że dzieci opuszczające nasze przedszkole będą otwarte, twórcze oraz spontaniczne. Będą potrafiły dbać o swoje zdrowie, a także bezpieczeństwo i będą pamiętały, iż zdrowie jest warunkiem codziennego życia a nie jego celem.
Wartościowe przekąski w diecie dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jakie przekąski dla małych dzieci są najlepsze. Co podać dziecku, kiedy jesteśmy na spacerze lub w podróży? Dokonywanie świadomych wyborów przez rodziców ma duży wpływ na zdrowie ich dzieci w przyszłości, a także na wybory, które będą podejmować już samodzielnie. Dobry wybór żywności jest kluczem do prawidłowego żywienia. W przypadku dzieci wybór określonych produktów spożywczych często dyktowany jest przykładem rodziców/opiekunów i rówieśników, reklamą telewizyjną oraz usamodzielnianiem się wraz z wiekiem. Dlatego tak ważnym elementem wychowania dla zdrowia jest nauka dokonywania świadomych, prawidłowych wyborów i mądrego korzystania z dostępnej żywności przez dzieci.
W modelach bezpiecznego żywienia dzieci zwraca się uwagę na kilka istotnych elementów:
- częstość spożywania posiłków – dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 posiłki dodatkowe (drugie śniadanie, podwieczorek). Ważne jest, aby posiłki były spożywane, w miarę możliwości, w regularnych odstępach czasu;
- wartość energetyczna i odżywcza diety dziecka – powinna być zgodna z indywidualnym zapotrzebowaniem i zbliżona do norm i racji pokarmowych;
- dobór produktów – w diecie dzieci powinna przeważać żywność naturalna, wysokiej jakości, mało przetworzona. Spożywanie różnych produktów ze wszystkich grup warunkuje odpowiednie dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych.
Żywienie dzieci – najczęściej popełniane błędy
Znajomość zasad prawidłowego odżywiania nie zawsze przekłada się na odpowiednie zachowania z tym związane. Pomimo opracowanych zaleceń dotyczących żywienia dzieci, rekomendacji i standardów medycznych, a także licznych ogólnopolskich programów upowszechniających zasady zdrowego odżywiania, nadal obserwuje się wiele nieprawidłowości w sposobie żywienia. Do najczęściej popełnianych błędów należą:
- niedostateczne spożycie mleka i produktów mlecznych, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i ryb;
- nadmierne spożycie słodyczy (np. batonów, cukierków, lizaków), żywności typu fast food;
- nieprawidłowe zachowania żywieniowe, takie jak: pojadanie między posiłkami, zbyt mała lub duża liczba posiłków, traktowanie jedzenia w kategorii kary lub nagrody, wybiórczość w jedzeniu.
Coraz większą rolę w codziennej diecie odgrywają przekąski – dotyczy to zarówno małych dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.
Czym jest przekąska?
Przekąska to produkt spożywczy, a nie posiłek czy danie, spożywany dla zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja). Niekiedy może zastępować drugie śniadanie lub podwieczorek. Dlatego jeśli wybieramy przekąski, to ważne jest, żeby były to „zdrowe przekąski”, które mają odpowiednią wartość i gęstość odżywczą oraz zaspokajają preferencje smakowe dzieci. Zdrowa przekąska może służyć poprawie jakości diety oraz zachowaniu regularności w spożywaniu posiłków. Podczas planowania posiłków dla dzieci należy zwrócić uwagę, by dzienny bilans energetyczny był zgodny z zalecaną normą wiekową oraz podejmowaną przez dziecko aktywnością.
Co warto wybierać na przekąskę dla dzieci?
Do zdrowych przekąsek zaliczamy:
- świeże warzywa w formie nieprzetworzonej lub jako sałatka – źródło witamin, składników mineralnych i błonnika;
- świeże owoce i produkty na ich bazie, jak sałatki i musy – źródło witamin i składników mineralnych oraz błonnika;
- mleczne produkty fermentowane, takie jak naturalne i smakowe jogurty, maślanki i serki homogenizowane, które mają wysoką gęstość żywieniową, są źródłem wapnia i pełnowartościowego białka
oraz w ograniczonych ilościach (ze względu na wysoką wartość kaloryczną):
- pełnoziarniste produkty zbożowe – płatki, drobne ciasteczka pełnoziarniste – źródło błonnika i węglowodanów złożonych;
- orzechy – źródło składników mineralnych, korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych;
- suszone owoce – źródło składników mineralnych i błonnika.
Zdrowe przekąski powinny zastępować spożycie przekąsek o dużej wartości energetycznej i/lub małej wartości żywieniowej, takich jak słodycze czy słone przekąski. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, jakie dziecko powinno wypijać w ciągu dnia. W żywieniu dzieci poleca się do picia przede wszystkim dobrej jakości wodę (źródlana i naturalna woda mineralna) najlepiej butelkowaną posiadającą pozytywną opinię jednostki pediatrycznej.
Jak przygotować przekąski dla dzieci?
Jako przekąski najczęściej polecane są świeże warzywa i owoce. Żeby zachęcić dzieci do ich regularnego spożywania najlepiej podawać je w formie kolorowych, odpowiednio dobranych smakowo kompozycji, np. cząstki jabłka, mandarynki lub pomarańczy obrane z białej otoczki, ananas, plasterki banana, cząstki świeżych lub gotowanych warzyw pokrojone w ciekawe kształty. Wartościową przekąskę stanowią produkty mleczne, np. jogurt naturalny, który można podać dziecku w połączeniu ze świeżymi owocami.
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna być dostosowana do jego potrzeb i apetytu. W żywieniu dzieci szczególnie należy dbać o:
- urozmaicenie diety dziecka pod względem doboru produktów spożywczych,
- uregulowanie diety pod względem częstości spożywanych posiłków,
- umiarkowanie – dostosowanie wielkości porcji posiłków/potraw do potrzeb dziecka,
- unikanie nadmiaru soli i cukru oraz substancji dodatkowych (np. barwniki, konserwanty).
Autor: Zespół ePozytywnaOpinia.pl
Skarbnica wiarygodnych informacji dla każdego Rodzica. Poparta opinią i doświadczeniem Instytutu Matki i Dziecka.