Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2024/2025
Warsztaty z kuchni molekularnej.
Pierniczki
Aktywność ruchowa
W naszym przedszkolu na co dzień troszczymy się o zdrowie i sprawność fizyczną wychowanków. Codzienne zajęcia ruchowe, a według planu zajęcia gimnastyczne, zajęcia muzyczno- ruchowe to część z aktywności ruchowych , które realizujemy. Jeśli warunki pogodowe pozwalają , staramy się o pobyt dzieci na świeżym powietrzu . Spacery , a w sezonie wiosenno- letnim zabawy na placu zabaw to ulubione aktywności naszych przedszkolaków. Zajęcia te mają na celu nie tylko rozwijanie sprawności fizycznej, ale także kształtowanie umiejętności społecznych naszych wychowanków. Ruch, pobyt na świeżym powietrzu, zdrowe odżywianie to część edukacji prozdrowotnej, a tym samym ważny element edukacji w kształtowaniu prawidłowych nawyków zdrowotnych w naszej placówce.
Pierwsza pomoc
Surówka
Sok jabłkowo – pomarańczowy
Dzieci z grupy Liski i Pszczółki wykonały zdrowy sok jabłkowo- pomarańczowy. Zdrowe odżywianie jest smaczne 😉
7. Tosty
Dzieci z grupy Liski w ramach realizacji działań „Kuchcikowo” wykonały samodzielnie tosty.
Zajęcia kulinarne w grupie Biedronki, Sówki
Zajęcia kulinarne dla dzieci są doskonałym czasem na poznawanie świata oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. W ramach realizacji tematyki tygodnia dzieci z grupy Biedronki oraz Sówki przygotowywały zdrowe przekąski. Rozwijały przy tym zmysły
Przedszkolaki odwiedziły kuchnię przedszkolną oraz kuchnię pobliskiej Szkoły Podstawowej. Poznały wyposażenie tego miejsca oraz pracę Pań kucharek.
Dzień zdrowego Jedzenia i gotowania – 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
W naszym przedszkolu tego dnia wszystkie przedszkolaki poznawały zasady zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia. Dzień rozpoczęliśmy od śniadania w formie „szwedzkiego stołu”, podczas którego dzieci samodzielnie komponowały swoje śniadanie ze zdrowych, smacznych produktów. O smakowicie wyglądające talerze i stoły zadbały panie z kuchni przedszkolnej. W każdej z grup odbyły się pogadanki dotyczące racjonalnego, zdrowego odżywiania. Co więcej dzieci z grup Biedronki oraz Liski uczestniczyły w warsztatach prowadzonych przez panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaśle. Dzieci utrwaliły zasady zdrowego odżywiania oraz zagrały w grę planszową ” Wyścig do zdrowia”.
Śniadania w formie szwedzkiego stołu
Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2023/2024
Wykonanie dekoracji w holu przedszkola
,,Dzień kulinarnych mocniaków” – udział w akcji promującej zdrowie zorganizowany przez sieć sklepów Biedronka – wykonanie pracy na konkurs ,,Talerz zdrowego żywienia”
Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2022/2023
Wykonanie dekoracji w holu przedszkola
Udział w programie ,,Gotuj się na zmiany” – udział w XII edycji Winiary, w ramach realizacji zadań określonych przez organizatora dzieci zapoznały się z wyglądem i nazewnictwem warzyw i owoców, zrozumiały potrzebę ich spożywania. Z uwagi na wartości odżywcze i witaminy w nich zawarte przygotowywały samodzielnie śniadanie. W trakcie zajęć utrwalano i poszerzano wiedzę na temat nie marnowania jedzenia i przechowywania żywności. Przedszkolaki zakisiły ogórki i założyły przedszkolną spiżarnię.
Rodzinny spacer jesienią – wystawa fotograficzna
„Zdrowie naszym skarbem”
PROMOCJA ZDROWIA W NASZYM PRZEDSZKOLU
Przedszkole promujące zdrowie tworzy warunki i podejmuje działania, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności przedszkola (dzieci, pracowników i rodziców dzieci) oraz podejmowaniu przez członków społeczności przedszkola aktualnie i w przyszłości działań na rzecz zdrowia własnego i innych ludzi oraz tworzenia środowiska sprzyjającego zdrowiu.
Istotą placówki promującej zdrowie jest intensyfikacja tego, czego nauczono w ramach edukacji zdrowotnej poprzez wspieranie działań przedszkola, rodziny, społeczeństwa, w którym żyje dziecko. Nie ma dobrej recepty na osiągniecie natychmiastowej poprawy w zakresie promocji zdrowia. Rozpoczynając wędrówkę ku poprawie wzięliśmy pod uwagę, że każda zmiana wymaga czasu, nie można jej wprowadzić z dnia na dzień, zmiana nie jest sprawą prostą, zmiana powinna być dobrze przygotowana i kierowana, a osobami odpowiedzialnymi za wprowadzenie zmiany w placówce powinni być przede wszystkim nauczyciele, personel obsługowy i rodzice, a korzyści z wprowadzonej zmiany powinny odczuć dzieci. Współcześnie promocja zdrowia odgrywa znaczącą rolę w życiu każdej placówki. Przedszkola przywiązują do niej coraz większą wagę, przez co promocja zdrowia staje się jednym z najważniejszych zadań i priorytetów. Dbając o jakość edukacji w naszej placówce wstąpiliśmy do Programu Promocji Zdrowia w Przedszkolu.
Mamy nadzieję, że dzieci opuszczające nasze przedszkole będą otwarte, twórcze oraz spontaniczne. Będą potrafiły dbać o swoje zdrowie, a także bezpieczeństwo i będą pamiętały, iż zdrowie jest warunkiem codziennego życia a nie jego celem.
Wartościowe przekąski w diecie dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jakie przekąski dla małych dzieci są najlepsze. Co podać dziecku, kiedy jesteśmy na spacerze lub w podróży? Dokonywanie świadomych wyborów przez rodziców ma duży wpływ na zdrowie ich dzieci w przyszłości, a także na wybory, które będą podejmować już samodzielnie. Dobry wybór żywności jest kluczem do prawidłowego żywienia. W przypadku dzieci wybór określonych produktów spożywczych często dyktowany jest przykładem rodziców/opiekunów i rówieśników, reklamą telewizyjną oraz usamodzielnianiem się wraz z wiekiem. Dlatego tak ważnym elementem wychowania dla zdrowia jest nauka dokonywania świadomych, prawidłowych wyborów i mądrego korzystania z dostępnej żywności przez dzieci.
W modelach bezpiecznego żywienia dzieci zwraca się uwagę na kilka istotnych elementów:
Żywienie dzieci – najczęściej popełniane błędy
Znajomość zasad prawidłowego odżywiania nie zawsze przekłada się na odpowiednie zachowania z tym związane. Pomimo opracowanych zaleceń dotyczących żywienia dzieci, rekomendacji i standardów medycznych, a także licznych ogólnopolskich programów upowszechniających zasady zdrowego odżywiania, nadal obserwuje się wiele nieprawidłowości w sposobie żywienia. Do najczęściej popełnianych błędów należą:
Coraz większą rolę w codziennej diecie odgrywają przekąski – dotyczy to zarówno małych dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.
Czym jest przekąska?
Przekąska to produkt spożywczy, a nie posiłek czy danie, spożywany dla zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja). Niekiedy może zastępować drugie śniadanie lub podwieczorek. Dlatego jeśli wybieramy przekąski, to ważne jest, żeby były to „zdrowe przekąski”, które mają odpowiednią wartość i gęstość odżywczą oraz zaspokajają preferencje smakowe dzieci. Zdrowa przekąska może służyć poprawie jakości diety oraz zachowaniu regularności w spożywaniu posiłków. Podczas planowania posiłków dla dzieci należy zwrócić uwagę, by dzienny bilans energetyczny był zgodny z zalecaną normą wiekową oraz podejmowaną przez dziecko aktywnością.
Co warto wybierać na przekąskę dla dzieci?
Do zdrowych przekąsek zaliczamy:
oraz w ograniczonych ilościach (ze względu na wysoką wartość kaloryczną):
Zdrowe przekąski powinny zastępować spożycie przekąsek o dużej wartości energetycznej i/lub małej wartości żywieniowej, takich jak słodycze czy słone przekąski. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, jakie dziecko powinno wypijać w ciągu dnia. W żywieniu dzieci poleca się do picia przede wszystkim dobrej jakości wodę (źródlana i naturalna woda mineralna) najlepiej butelkowaną posiadającą pozytywną opinię jednostki pediatrycznej.
Jak przygotować przekąski dla dzieci?
Jako przekąski najczęściej polecane są świeże warzywa i owoce. Żeby zachęcić dzieci do ich regularnego spożywania najlepiej podawać je w formie kolorowych, odpowiednio dobranych smakowo kompozycji, np. cząstki jabłka, mandarynki lub pomarańczy obrane z białej otoczki, ananas, plasterki banana, cząstki świeżych lub gotowanych warzyw pokrojone w ciekawe kształty. Wartościową przekąskę stanowią produkty mleczne, np. jogurt naturalny, który można podać dziecku w połączeniu ze świeżymi owocami.
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna być dostosowana do jego potrzeb i apetytu. W żywieniu dzieci szczególnie należy dbać o:
Autor: Zespół ePozytywnaOpinia.pl
Skarbnica wiarygodnych informacji dla każdego Rodzica. Poparta opinią i doświadczeniem Instytutu Matki i Dziecka.