ZDROWIE TO PODSTAWAPromocja Zdrowia

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://przedszkolenowyzmigrod.pl/wp-content/uploads/2023/09/logo1k-1-160x160.png
https://przedszkolenowyzmigrod.pl/wp-content/uploads/2023/09/351624644_1352250112006413_393879433747429347_n-640x959.jpg

Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2024/2025


6 marca przedstawiciele z naszej placówki na czele z Panią Dyrektor uczestniczyli w Konferencji Naukowo – Metodycznej odnoszącej się do przedszkoli i szkół promujących zdrowie, zorganizowanej w Czudcu w Ośrodku Szkoleniowym OEN i PAS.
Podczas konferencji prezentowaliśmy dorobek naszej działalności, jako placówki promującej zdrowie – ubiegającej się o certyfikat na poziomie wojewódzkim; można było zobaczyć prace plastyczne naszych wychowanków, kroniki, artykuły zamieszczane w lokalnej gazecie Region Żmigrodzki, zdjęcia, fotorelację w formie prezentacji multimedialnej. Nasze stoisko było bogate w zdrowe przekąski przygotowane przez nasze Panie kucharki takie jak koktajl shreka i babeczki na słono w różnych odsłonach, które goszczą na stołach w naszym przedszkolu oraz produkty ekologiczne z naszego regionu – sery wiejskie, chleby domowe, miody oraz masło.
W trakcie spotkania zostało zaprezentowane logo naszego przedszkola – Przedszkola Promującego Zdrowie.


Warsztaty z kuchni molekularnej.

Zastanawialiście się kiedyś czy można połączyć sztukę kulinarną z nauką? Otóż można…Przedszkolaki dowiedziały się o tym 19 listopada za sprawą wizyty Pana Kamila z ,,Bajkowej fabryki”, który przeprowadził zajęcia z kuchni molekularnej. Dzieci wcieliły się w rolę chemików i kucharzy, założyły fartuszki i okulary ochronne oraz wykonały pod okiem prowadzącego doświadczenia z użyciem suchego lodu i ciekłego azotu. Ważnym elementem zajęć była degustacja, podczas której wszyscy spróbowali własnoręcznie stworzonych zdrowych sorbetowych lodów oraz dymiących smoczych chrupek. Pod okiem prowadzącego dzieci wykonały szereg eksperymentów chemicznych.
Warsztaty sprawiły dzieciom dużo radości i były okazją do zapoznania się z nowoczesną techniką kulinarną.

Pierniczki

Ojej, cóż za zapach!
Cynamon, goździki
coś mi się wydaje,
że ktoś upiekł pierniki!
Świąteczne pierniki
serduszka, dzwoneczki,
kształty przeróżne
nawet gwiazdeczki.
Rumiane, pachnące
pięknie ustrojone
zapewne szybko
zostaną zjedzone 🙂

Aktywność ruchowa

W naszym przedszkolu na co dzień troszczymy się o zdrowie i sprawność fizyczną wychowanków. Codzienne zajęcia ruchowe, a według planu zajęcia gimnastyczne, zajęcia muzyczno- ruchowe to część z aktywności ruchowych , które realizujemy. Jeśli warunki pogodowe pozwalają , staramy się o pobyt dzieci na świeżym powietrzu . Spacery , a w sezonie wiosenno- letnim zabawy na placu zabaw to ulubione aktywności naszych przedszkolaków. Zajęcia te mają na celu nie tylko rozwijanie sprawności fizycznej, ale także kształtowanie umiejętności społecznych naszych wychowanków. Ruch, pobyt na świeżym powietrzu, zdrowe odżywianie to część edukacji prozdrowotnej, a tym samym ważny element edukacji w kształtowaniu prawidłowych nawyków zdrowotnych w naszej placówce.


Pierwsza pomoc

Edukacja prozdrowotna w placówce to ważny element edukacji.
Przedszkolaki z grupy „Biedronki” oraz „Liski” uczyły się jak udzielić pierwszej pomocy .
Bardzo często w sytuacjach zagrożenia nie wiemy jak się zachować i jak pomóc osobie, która potrzebuje tej pomocy. Często boimy się lub nie posiadamy wystarczającej wiedzy i umiejętności, aby pomagać. Dzieci bardzo często nie odczuwają strachu i działają  instynktownie.
We czwartek 16 stycznia odbyły się  zajęcia z udzielania  pierwszej pomocy przedmedycznej .

Surówka

Nie ulega wątpliwości, że zainteresowania kulinarne mają duże znaczenie dla rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym. Wspólne gotowanie to zawsze wspaniała podróż do krainy smaków i zapachów.
To czas, pełen przygód i radości.
Czas, który nigdy nie jest zmarnowany.
Czas pysznej i zdrowej zabawy.
W taką podróż wybrały się dzieci z grupy Liski przygotowując sok ze świeżo wyciśniętej marchewki i pomarańczy 🥕🍊oraz dzieci z grupy Pszczółki, które wykonały surówkę z marchewki, brzoskwiń i jabłka.🥕🍎🍑 Było bardzo zdrowo i pomarańczowo 🧡😋


Sok jabłkowo – pomarańczowy

Dzieci z grupy Liski i Pszczółki wykonały zdrowy sok jabłkowo- pomarańczowy. Zdrowe odżywianie jest smaczne 😉

7.  Tosty

Dzieci z grupy Liski w ramach realizacji działań „Kuchcikowo” wykonały samodzielnie tosty.


Zajęcia kulinarne w grupie Biedronki, Sówki

Zajęcia kulinarne dla dzieci są doskonałym czasem na poznawanie świata oraz uczenia się pracy w zespole. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. W ramach realizacji tematyki tygodnia dzieci z grupy Biedronki oraz Sówki przygotowywały zdrowe przekąski. Rozwijały przy tym zmysły 🙂


Przedszkolaki odwiedziły kuchnię przedszkolną oraz kuchnię pobliskiej Szkoły Podstawowej. Poznały wyposażenie tego miejsca oraz pracę Pań kucharek.


Dzień zdrowego Jedzenia i gotowania – 8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
W naszym przedszkolu tego dnia wszystkie przedszkolaki poznawały zasady zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia. Dzień rozpoczęliśmy od śniadania w formie „szwedzkiego stołu”, podczas którego dzieci samodzielnie komponowały swoje śniadanie ze zdrowych, smacznych produktów. O smakowicie wyglądające talerze i stoły zadbały panie z kuchni przedszkolnej. W każdej z grup odbyły się pogadanki dotyczące racjonalnego, zdrowego odżywiania. Co więcej dzieci z grup Biedronki oraz Liski uczestniczyły w warsztatach prowadzonych przez panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaśle. Dzieci utrwaliły zasady zdrowego odżywiania oraz zagrały w grę planszową ” Wyścig do zdrowia”.


Śniadania w formie szwedzkiego stołu

W naszym przedszkolu tradycyjnie raz w miesiącu dzieci same komponują swoje śniadanie podczas „szwedzkiego stołu”
Czego uczy szwedzki stół?
-samodzielności
-decydowania
-współpracy
-komponowania
-kosztowania różnych produktów


Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2023/2024


Wykonanie dekoracji w holu przedszkola


,,Dzień kulinarnych mocniaków” – udział w akcji promującej zdrowie zorganizowany przez sieć sklepów Biedronka – wykonanie pracy na konkurs ,,Talerz zdrowego żywienia”


Działania w ramach Promocji Zdrowia w naszym przedszkolu w roku szkolnym 2022/2023


Wykonanie dekoracji w holu przedszkola


Udział w programie ,,Gotuj się na zmiany” – udział w XII edycji Winiary, w ramach realizacji zadań określonych przez organizatora dzieci zapoznały się z wyglądem i nazewnictwem warzyw i owoców, zrozumiały potrzebę ich spożywania. Z uwagi na wartości odżywcze i witaminy w nich zawarte przygotowywały samodzielnie śniadanie. W trakcie zajęć utrwalano i poszerzano wiedzę na temat nie marnowania jedzenia i przechowywania żywności. Przedszkolaki zakisiły ogórki i założyły przedszkolną spiżarnię.


Rodzinny spacer jesienią – wystawa fotograficzna


„Zdrowie naszym skarbem”

PROMOCJA ZDROWIA W NASZYM PRZEDSZKOLU

Przedszkole promujące zdrowie tworzy warunki i podejmuje działania, które sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności przedszkola (dzieci, pracowników i rodziców dzieci) oraz podejmowaniu przez członków społeczności przedszkola aktualnie i w przyszłości działań na rzecz zdrowia własnego i innych ludzi oraz tworzenia środowiska sprzyjającego zdrowiu.

Istotą placówki promującej zdrowie jest intensyfikacja tego, czego nauczono w ramach edukacji zdrowotnej poprzez wspieranie działań przedszkola, rodziny, społeczeństwa, w którym żyje dziecko. Nie ma dobrej recepty na osiągniecie natychmiastowej poprawy w zakresie promocji zdrowia. Rozpoczynając wędrówkę ku poprawie wzięliśmy pod uwagę, że każda zmiana wymaga czasu, nie można jej wprowadzić z dnia na dzień, zmiana nie jest sprawą prostą, zmiana powinna być dobrze przygotowana i kierowana, a osobami odpowiedzialnymi za wprowadzenie zmiany w placówce powinni być przede wszystkim nauczyciele, personel obsługowy i rodzice, a korzyści z wprowadzonej zmiany powinny odczuć dzieci. Współcześnie promocja zdrowia odgrywa znaczącą rolę w życiu każdej placówki. Przedszkola przywiązują do niej coraz większą wagę, przez co promocja zdrowia staje się jednym z najważniejszych zadań i priorytetów. Dbając o jakość edukacji w naszej placówce wstąpiliśmy do Programu Promocji Zdrowia w Przedszkolu.

Mamy nadzieję, że dzieci opuszczające nasze przedszkole będą otwarte, twórcze oraz spontaniczne. Będą potrafiły dbać o swoje zdrowie, a także bezpieczeństwo i będą pamiętały, iż zdrowie jest warunkiem codziennego życia a nie jego celem.

Wartościowe przekąski w diecie dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jakie przekąski dla małych dzieci są najlepsze. Co podać dziecku, kiedy jesteśmy na spacerze lub w podróży? Dokonywanie świadomych wyborów przez rodziców ma duży wpływ na zdrowie ich dzieci w przyszłości, a także na wybory, które będą podejmować już samodzielnie. Dobry wybór żywności jest kluczem do prawidłowego żywienia. W przypadku dzieci wybór określonych produktów spożywczych często dyktowany jest przykładem rodziców/opiekunów i rówieśników, reklamą telewizyjną oraz usamodzielnianiem się wraz z wiekiem. Dlatego tak ważnym elementem wychowania dla zdrowia jest nauka dokonywania świadomych, prawidłowych wyborów i mądrego korzystania z dostępnej żywności przez dzieci.

W modelach bezpiecznego żywienia dzieci zwraca się uwagę na kilka istotnych elementów:

  • częstość spożywania posiłków – dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, 3 posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 posiłki dodatkowe (drugie śniadanie, podwieczorek). Ważne jest, aby posiłki były spożywane, w miarę możliwości, w regularnych odstępach czasu;
  • wartość energetyczna i odżywcza diety dziecka – powinna być zgodna z indywidualnym zapotrzebowaniem i zbliżona do norm i racji pokarmowych;
  • dobór produktów – w diecie dzieci powinna przeważać żywność naturalna, wysokiej jakości, mało przetworzona. Spożywanie różnych produktów ze wszystkich grup warunkuje odpowiednie dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych.

Żywienie dzieci – najczęściej popełniane błędy

Znajomość zasad prawidłowego odżywiania nie zawsze przekłada się na odpowiednie zachowania z tym związane. Pomimo opracowanych zaleceń dotyczących żywienia dzieci, rekomendacji i standardów medycznych, a także licznych ogólnopolskich programów upowszechniających zasady zdrowego odżywiania, nadal obserwuje się wiele nieprawidłowości w sposobie żywienia. Do najczęściej popełnianych błędów należą:

  • niedostateczne spożycie mleka i produktów mlecznych, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i ryb;
  • nadmierne spożycie słodyczy (np. batonów, cukierków,  lizaków), żywności typu fast food;
  • nieprawidłowe zachowania żywieniowe, takie jak: pojadanie między posiłkami, zbyt mała lub duża liczba posiłków, traktowanie jedzenia w kategorii kary lub nagrody, wybiórczość w jedzeniu.

Coraz większą rolę w codziennej diecie odgrywają przekąski – dotyczy to zarówno małych dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.

Czym jest przekąska?

Przekąska to produkt spożywczy, a nie posiłek czy danie, spożywany dla zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja). Niekiedy może zastępować drugie śniadanie lub podwieczorek. Dlatego jeśli wybieramy przekąski, to ważne jest, żeby były to „zdrowe przekąski”, które mają odpowiednią wartość i gęstość odżywczą oraz zaspokajają preferencje smakowe dzieci. Zdrowa przekąska może służyć poprawie jakości diety oraz zachowaniu regularności w spożywaniu posiłków. Podczas planowania posiłków dla dzieci należy zwrócić uwagę, by dzienny bilans energetyczny był zgodny z zalecaną normą wiekową oraz podejmowaną przez dziecko aktywnością.

Co warto wybierać na przekąskę dla dzieci?

Do zdrowych przekąsek zaliczamy:

  •        świeże warzywa w formie nieprzetworzonej lub jako sałatka – źródło witamin, składników mineralnych i błonnika;
  •        świeże owoce i produkty na ich bazie, jak sałatki i musy – źródło witamin i składników mineralnych oraz błonnika;
  •        mleczne produkty fermentowane, takie jak naturalne i smakowe jogurty, maślanki i serki homogenizowane, które mają wysoką gęstość żywieniową, są źródłem wapnia i pełnowartościowego białka

oraz w ograniczonych ilościach (ze względu na wysoką wartość kaloryczną):

  •      pełnoziarniste produkty zbożowe – płatki, drobne ciasteczka pełnoziarniste – źródło błonnika i węglowodanów złożonych;
  •      orzechy – źródło składników mineralnych, korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych;
  •      suszone owoce – źródło składników mineralnych i błonnika.

Zdrowe przekąski powinny zastępować spożycie przekąsek o dużej wartości energetycznej i/lub małej wartości żywieniowej, takich jak słodycze czy słone przekąski. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, jakie dziecko powinno wypijać w ciągu dnia. W żywieniu dzieci poleca się do picia przede wszystkim dobrej jakości wodę (źródlana i naturalna woda mineralna) najlepiej butelkowaną posiadającą pozytywną opinię jednostki pediatrycznej.

Jak przygotować przekąski dla dzieci?

Jako przekąski najczęściej polecane są świeże warzywa i owoce. Żeby zachęcić dzieci do ich regularnego spożywania najlepiej podawać je w formie kolorowych, odpowiednio dobranych smakowo kompozycji, np. cząstki jabłka, mandarynki lub pomarańczy obrane z białej otoczki, ananas, plasterki banana, cząstki świeżych lub gotowanych warzyw pokrojone w ciekawe kształty. Wartościową przekąskę stanowią produkty mleczne, np. jogurt naturalny, który można podać dziecku w połączeniu ze świeżymi owocami.

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna być dostosowana do jego potrzeb i apetytu. W żywieniu dzieci szczególnie należy dbać o:

  • urozmaicenie diety dziecka pod względem doboru produktów spożywczych,
  • uregulowanie diety pod względem częstości spożywanych posiłków,
  • umiarkowanie – dostosowanie wielkości porcji posiłków/potraw do potrzeb dziecka,
  • unikanie nadmiaru soli i cukru oraz substancji dodatkowych (np. barwniki, konserwanty).

Autor: Zespół ePozytywnaOpinia.pl 

Skarbnica wiarygodnych informacji dla każdego Rodzica. Poparta opinią i doświadczeniem Instytutu Matki i Dziecka.